Mađarska ide na EURO 2016/ Magyarország készül a 2016-os Európa- bajnokságra

foci1

Mađarska nogometna ekipa slavi pobjedu nad Norveškom koja ih je dovela do EURO-a 2016.  Izvor: index.hu

Kada sam početkom listopada bila u Budimpešti, našla sam se s prijateljima na Trgu Blahe Lujze i šetali smo Elizabetinom avenijom (Erzsébet körút). Kafići su bili prepuni i jedva smo naši mjesto u velikom Stifler Baru (Erzsébet körút 19). Mađarska nogometna reprezentacija igrala je protiv Farskih otoka i pobijedila s 2:1. Ljudi su bili u deliriju, van sebe od sreće i mislila sam si u sebi, znajući nogometne uspjehe Mađarske u zadnjih, da budem precizna 29 (od zadnje kvalifikacije na Svjetsko nogometno prvenstvo), odnosno 44 godina (od zadnje kvalifikacije na Europsko nogometno prvenstvo): Nema veze, neka se vesele, nema veze što je riječ o pobjedi nad državicom koja ima manje od 50.000 stanovnika. Ta večer je stvarno bila vesela u Budimpešti, čak i prevesela jer su mnogi pretjerali s pivom.

Utakmica me nije puno zarezivala. Mađari su odlični u toliko sportova. Po broju medalja kad se proporcionalno podijele s brojem stanovnika u samom su svjetskom vrhu. Mi smo isto dobri u sportu, ali kad se pogleda ta statistika, Mađari nas šiju. No, otprilike dok se mi frustriramo kad ćemo opet dočekati dan da budemo među prve tri nogometne reprezentacije svijeta, ili bar Europe, Mađari se frustriraju pitanjem kad će u nogometu pobijediti ikoga. Eto, pobijedili su Farsko otočje.

Na kraju me neki dan sustigla vijest da su se Mađari kvalificirali za Europsko nogometno prvenstvo, EURO 2016. Odmah vam mogu najaviti da će Mađarska biti zahvaćena nogometnim ludilom od 10. lipnja do 10. srpnja, pa računajte na to ako ćete je posjećivati u tom periodu. Ako ispadnu ranije, euforija će se splasnuti. Isto vrijedi i za Hrvatsku jer smo se i mi kvalificirali za EURO 2016., ali će prava groznica nastati tek ako prođemo prvo i drugo kolo. Prve utakmice će se gledati sa skepticizmom jer nama je normalno da uđemo u prvenstvo, uglavnom kroz ušicu igle, i onda ispadnemo u prvom krugu.

To što se Mađarska kvalificirala za EURO 2016. senzacionalna je vijest jer je to prvi put nakon 29 godina da se Mađarska igdje kvalificirala, a zlatno doba imala je ’50.-ih i ’60.-ih. Pazite, Mađarskoj se dogodilo da je njena nogometna reprezentacija 1953. na Wimbleyu pobijedila Englesku sa 6:3, a 1954. u Budimpešti sa 7:1 što je još uvijek najveći poraz Engleske u povijesti. Te godine bili su finalisti u Svjetskom kupu. Čak su i Brazil pobijedili s 4:2. 1964. osvojili su i 3. mjesto na Europskom prvenstvu. Jeste li znali da je čak troje Mađara u prvih šest top strijelaca 20.-og stoljeća? Imena su Ferenc Puskás s 84 gola za mađarsku reprezentaciju u 85 odigranih međunarodnih utakmica, Sándor Kocsis sa 75 golova u 68 međunarodnih utakmica i Imre Schlosser s 59 golova u 68 utakmica. Ferenc Puskás, igrač mađarskog legendarnog Zlatnog sastava (Aranycsapat), po mnogim ocjenama najbolji je nogometaš svih vremena koji je, osim Mađarskoj, donosio pobjede i Španjolskoj gdje se preselio 1958., dvije godine nakon revolucije. Koliko je on značio svojim sugrađanima, nemoguće je dočarati. Njegov grob se nalazi ispod Bazilike Sv. Stjepana u Budimpešti. Glavni nogometni stadion u gradu nosi njegovo ime. U predgrađu Budimpešte, Maloj Pešti (Kispest) gdje je prvi put zaigrao, jedna ulica dobila je po njemu ime. Čak postoji gemišt (fröccs) u kojem je omjer vina i vode (sode) u dcl 6:3 po rezultatu „utakmice stoljeća“ , protiv Engleske. Zove se Puskás-fröccs.

Ferenc Puskas

Ferenc Puskás, igrač mađarskog legendarnog Zlatnog sastava (Aranycsapat), po mnogim ocjenama najbolji je nogometaš svih vremena.

Otprilike od vremena Puskása, zlatnih ’50.-ih i ’60.-ih, Mađari čekaju da njihov tim opet zablista. Od ove godine vodi ih bivši njemački nogometaš, Bernd Storck. Je li zbog promjena koje je unio, ili drugih razloga, ali rezultat je tu. Sudeći po prijašnjim Storckovim rezultatima, bilo kao igrač ili kao izbornik, nije postizao vrhunske rezultate, pa će možda i njegovih pet minuta doći baš s mađarskim timom. No, da i ništa više ne postigne, Mađari će mu biti zahvalni.

Sjećam se razgovora s jednim kolegom koji mi je probao objasniti što se događa s mađarskim nogometom. Sve mi je zlatne rezultate i igrače nabrojao, i onda je sa sjetom i nostalgijom dodao: „Stvarno ne znam u čemu je problem. Sve imaju, izmijenila se hrpa izbornika, a od njih ništa, pa ništa.“

Hoće li Mađari ovog ljeta ispisati novu stranicu povijesti europskog, a time i svjetskog nogometa? Vidjet ćemo. Drago mi je što će uopće sudjelovati i želim im sreću.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s