Mađarica nije mađarski kolač/ “Mađarica” nem egy magyar sütemény

Ne znam je li vas šokirao naslov, meni je informacija bila šokatna kad sam je doznala. Isto kao kad sam saznala da francuska salata nije francuska. 🙂 Eto, ako se uputite u Mađarsku, primjericu u jednu od budimpeštanskih slastičarni (cukrászda) koja će sigurno imati kolača da vam pamet stane, a vi nabrušeni da probate pravu “Mađaricu” – zaboravite, ništa od toga. Jednostavno, taj kolač nije njihov. Niti znaju za njega, niti ga konzumiraju. “Mađarica” je naš tradicionalni kolač za kojeg na samoj coolinariki imate oko 300 recepata. 300 recepata za kolač od tankih kora i čokoladne kreme!

Dugo nisam imala ni ideju zašto bi mi nazvali kolač “Mađarica”, i to onako, iz čista mira, ničim izazvani. Mislila sam si i zašto ne, zašto bi nam trebao razlog da nazovemo kolač “Mađarica”, iako nema veze s ničim što započinje s M/mađar. Ali u međuvremenu sam razvila teoriju, promatrajući kolače koji su u standardnoj ponudi mađarskih slastičarni. Ovako glasi moja teorija.

U drugoj polovini 19. stoljeća došlo je do procvata slatičarstva u Austro-Ugarskoj Monarhiji. U Budimpešti su posebne zasluge za inovativne recepte dobili Francuz  Emil Gerbeaud čije ime i danas nosi napoznatija slastičarna na Trgu Vörösmartya (Vörösmarty tér) i József C. Dobos. Prvi je postao poznat po žarbo kockama (Zserbó Szelet), a drugi po Doboš torti (Dobostorta). Jezična napomena: torta se i na mađarskom kaže i piše torta. i jedan i drugi kolač u presjeku izgledaju slično i neodoljivo podsjećaju na Mađaricu, pogotovo zbog višebrojnih tankih kora i tamnih krema. Žarko kocke za kremu imaju orah i džem, a Doboš torta u kremi ima karamelu i čokoladu kao u Mađarici. Oba kolača imaju danas i moderne varijante, pogotovo Žarbo kocka koja ima raznorazne kombinacije krema, pa i čokoladne. Dakle, iako je Mađarica okusom i izgledom drugačiji od jednog i od drugog, izgledom sličniji Žarbo kocki jer se slično režu, dok je Doboš torta viša i ima tvrdi karamel na vrhu, okusom sličniji Doboš torti jer u kremi ima čokoladu, vjerujem da je dobio naziv po uzoru na ta dva kolača. Oni su prije sto godina bili zadnja moda, i nije čudo da smo se prilagodili tadašnjem trendu sa svojom varijantom.

Usporedite sami! 🙂

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dobostorta

Doboš torta (kao na slici, po originalnom receptu ima 5 slojeva): http://hu.wikipedia.org/wiki/Dobostorta

Da mene pitate, a probala sam ih sve, rekla bih da je Mađarica prije svega naša varijanta Doboš torte.

7 thoughts on “Mađarica nije mađarski kolač/ “Mađarica” nem egy magyar sütemény

 1. Dijana super i samo naprijed! Na slavonskim svadbama redovite su i Doboš torta (zovemo ju Dobošica) i Mađarica, ali nisu iste! Moj glas finoće ide Mađarici, čija god bila 😉

  Like

 2. “Mađarica” je itekako mađarski kolač samo treba znati mađarski naziv za taj kolač. Mađarska pita je inačica kolača koji mađari nazivaju HATLAPOS. Kad saznaš prevod tog naziva bude ti jasno na koliko se slojeva radi “mađarica”.
  Zamisli situaciju da mađar u zagrebačkoj slastičarnici naruči hrvaticu, još malo toplu!?
  Teorije ti baš ne drže vodu.

  Like

  • Hvala na prosvjetljenju. Morat cu napisati novi post mađarica je ipak mađarski kolač. No uspjela sam napraviti malu anketu. Moji prijatelji Mađari ili nikad ili možda čuli za HATLAPOS. Definitivno ni blizu nije popularna kao mađarica u Hrvatskoj te taj kolač nije definiran s obzirom na kremu koja ide u nju kao sto je mađarica obvezno s čokoladnom kremom. Niti gore ide obavezno čokolada. Jednostavno je rijec o kolacu sa 6 kora. Tako da ni ovo sto ste vi napisali nije cijela istina, tj. ni vaša teorije ne pokriva cijeli slucaj.

   Like

 3. ILONA DÉDI HATLAPOSA

  60 dkg liszt
  10 dkg margarin
  1 szaläkali
  2 dl tejföl

  Azös szegyúrt tésztát 6 egyforma cipora osztjuk kisodorjuk.

  Krém

  1,5 l tej
  2 csokoládé pudingpor
  2 evokanal liszt
  30 dkg porcukor

  Sűrűre fözzük, hozzá adunk 20 dkg margarint es 2 tojas feherje felvert habjat megtöltjuk a lapokat, 3 – 4 ora pihenés pihenés utan szeleteljük.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s